Smaksnotater

Vincent Girardin Terroir Noble Bourgogne Chardonnay 2021

Navn: Vincent Girardin Terroir Noble Bourgogne Chardonnay 2021
Alkohol: 13%
Varenummer & Utvalg: 1049901 i Basiutvalget (289,90,-)
Sukker & Syre: < 3 G/L & 6 G/L
Land: Frankrike, Burgund, Bourgogne
Druer: Chardonnay 100%
Glass: Stöelzle Quatrophil
Temperatur: 10-12
Passer til: Tips etter notatet

👀 Strågul med grønnskjær

👃🏻 Epler, fersken og aprikos samt moden sitron. Pent fra smørete toast og noe nøttete streif og diskre fatpreg.

🤤 God fruktighet som følger nesen med stødig hjelp fra sitronen og kneppet over middels syrlighet fra startstreken. Fatpreg og innspill fra smør og toast kommer etter midtpartiet og bidrar med enda et lag i opplevelsen. Bak der er det mineralske toner som ikke skal glemmes. Den har pen utvikling med alle elementene som kommer i passende porsjoner slik at ingenting overskygges. Munnfølelsen er toppers og den kjennes myk med pen fedme og herlig fylde og nevnte kledelige syre. Den tørker noe ved utgangsdøren og har lang, finfin, halvtørr, avslutning med noe mer fokus på krydderier og fine strøk smør.

En skikkelig godsak som gir mye for kronasjene og står stødig på egenhånd men kan gjerne serveres til sjømat eller lyst kjøtt.

Litt informasjon for de nysgjerrige 🤓

Selv om Vincent Girardin startet sin reise i Burgund i 1980 hadde familien produsert vin i hele 11 generasjoner. Med sine 2 hektar som han startet med og noen ekstra hektar han arvet når faren trakk seg, lå han ikke på latsiden og fortsatte å bygge seg opp. Et annet område han sikret seg var de ettertraktede vinmarkene til Clerc familien i Puligny-Montrachet i 2001-02 som han tidligere hadde kjøpt av men nå sikret seg full kontroll over. Siden 2002 har området blitt drevet med stålkontroll og det brukes i dag ingen kunstgjødsel eller plantevernmidler som har økt kvaliteten og særpreget på porteføljen. Vincent solgte vinhuset til forretningspartneren i 2012 av hensyn til egen helse og siden ingen av barna ønsket overta. Etter overtakelsen har de samme personene fortsatt å jobbe der inkludert vinmaker Eric Germain som fortsetter å ta vinene til nye høyder og sørger for at hver drue får behandling utfra druens muligheter og begrensninger. Vincent satt også sine spor som følges den dag i dag med at det enkle er det beste når målet er å skape mest mulig terroirdrevne og komplekse viner. Det er altså minst mulig inngripen slik at vinen lages på tradisjonelt vis med spontanfermentering og lang modning med bunnfallet på eikefat med tre fra de beste franske skoger. Andelen ny eik holdes til et minimum og månekalenderen følges hele veien. I dag produserer vinhuset nesten 100 forskjellige viner med samlet årlig produksjon på nesten 500,000 flasker med druer fra nesten alle appelasjoner i Burgund. De kjøper inn druer men har også over 60 hektar de selv eier. Det skal også sies at de stiller like høye krav til egne druer som de som kjøpes inn og med det regnet for å være blant de mest kvalitetsbevisste negocianter.

Druene i ukens vin kommer fra Puligny-Montrachet og Meursault hvor de plukkes for hånd og presses hele under lavt trykk i pneumatiske presser. Lett sedimentering av mosten før spontanfermentering med ca 60% på 500 liters fat (ca 10% nye) og resterende 40% på ståltanker. Bunnfallet får jevnlig omrøring (battonage) i 11 måneder og blendes deretter i ståltanker hvor den klares og filtreres lett før tapping på fruktdag i henhold til Maria Thuns biodynamiske månekalender.

Denne ble opprinnelig postet i Norges Beste Kokker på Facebook

454871902_8493048067381683_1353530936826483304_n.jpg