Smaksnotater

Tegernseerhof Dürnstein Grüner Veltliner Federspiel 2021

Hadde tenkt til å bruke litt tid i solveggen i dag, men værgudene synes vi trenger mer regn så da slipper jeg det. Men, for all del, kan fint ta turen til Østerrike innendørs jeg altså.

Weingut Tegernseerhof er den eldste vinprodusenten i østre Wachau-region med historie som strekker seg tilbake til år 1002. Navnet har de tatt fra klosterbygningen Tegernsee som ble etablert av Benediktinerordenen i 1176 og overtatt av det østerrikske keiserrike på 1800-tallet før det senere ble videreført til privat eie. Vinmarkene ligger på steinterrasser som får akkurat nok sollys og holder på varmen selv når temperaturen synker i løpet av natten. Sammen med fruktbart jordsmonn og konstant luftbevegelse fra kald skogsluft fra Waldviertels sideelv og varm luft fra den pannoniske slette får man ideelle forhold for druene som gir god aromautvikling og vinhøst som kan vare ut i desember. De er medlem av Vinea Wachau og følger «Codex Wachau» som kort oppsummert går ut på at man forplikter seg til å vinifisere vinen på så naturlig vis som mulig. Druene plukkes og sorteres derfor for hånd og det er ingen form for tilsetninger eller aromatisering eller bruk av eikefat som benyttes. I dag er det Martin Mittelbach, etterkommer av Franz og Mathilde Mittelbach, som bærer familiebedriften videre. Tradisjonen med fokus på kvalitet har bragt både nasjonal og internasjonal anerkjennelse med gode anmeldelser og høye poengsummer.

Navn: Tegernseerhof Dürnstein Grüner Veltliner Federspiel 2021
Alkohol: 12,5%
Varenummer & Utvalg: 14878801 i Basisutvalget
Sukker & Syre: < 3 G/L & 6,5 G/L
Druer: Grüner Veltliner 100%

👀 Gyllen strågul

👃🏻 Jordsmonn, urter, blomster, gule frukter (eple og pære), limejuice. Synes å skimte noe nøttete i det fjerne.

🤤 Frisk, fersk, fruktig fra eple og pære. Limen blander seg elegant med krydrete urter og blomster etter midtpartiet. Den har god utvikling som gir smakene nok spillerom. Lett dryss av mineraler som trer frem fra skyggen, helt på tampen, som en hyggelig overraskelse. Den er juicy og myk med litt under middels fylde. Syren ligger noe over den lette sødmen og duoen er godt balansert. Finfin, smakfull, utgang med god lengde.

Den nytes best avkjølt ved ca 7 grader. Vil derfor anbefale å holde kald mellom slagene.

361172095_6836944986325341_3771073528592477912_n.jpg