Navn: Muxagat Branco 2022
Alkohol: 13%
Varenummer & Utvalg: 18243001 i Bestillingsutvalget til 263,30
Sukker & Syre: < 3 G/L & 6,9 G/L
Land: Portugal, Douro e Porto, Douro
Druer: Rabigato 60% Arinto 30% Gouveio 5% Viosinho 5%
Glass: Riedel Performance Riesling
Temperatur: 10-12
Passer til: Tips etter notatet
👀 Gyllen strågul.
👃🏻 Moden sitrus og frukt med tropisk preg. Gule epler, pære, ananas, fersken, grapefrukt, sitron. Blomster, mineralitet, lett fatpreg og noe fersk gjær er med på festen.
🤤 Følger nesen med fin fruktighet og sitrus som tar styringen sammen med kledelig mineralitet. Fatpreget er diskre og velintegrert og komplimenterer opplevelsen. Den kjennes ren og frisk med myk, middels fylde og rett over middels, livlig, syre og det er ikke no sødme å snakke om. Avslutningen er lang, velsmakende og lett tørr med noe salttoner. En forfriskende, rustikk, godsak fra Portugal med en viss råhet som kjennes kledelig.
Server gjerne til sjømat som feks grillet fisk eller til lyst kjøtt eller som aperitiff. Det som er til overs er det bare å kose seg med resten av kvelden.
Litt informasjon for de nysgjerrige 🤓
Douro er en av Portugals viktigste vinregioner med tradisjon for vinproduksjon som drar seg langt tilbake i historien. Muxagat Vinhos er derimot relativt ferske. Muxagat, oversatt fra portugisisk, betyr "ugle og katt".
Mateus Nicolau de Almeida, sammen med Eduardo Lopes, startet Muxagat Vinhos som et lite garasjevineri i 2002 i den lille landsbyen Muxagata. Prosjektet hadde som mål å produsere unike viner av høy kvalitet, med bruk av lokale druesorter, og samtidig respektere og fremheve både Douro og det lokale terroiret. De ble raskt populære og oppgraderte fra den lille garasjen til et gammelt vineri i Meda som ble forlatt under revolusjonen i 1974.
Vinmarkene ligger i terasser på 450-500 moh i et av Dourodalens underområder Douro Superior (de to andre er Cima Corgo og Cima Baxio). Her gror druene uten beskyttelse mot kald vind og solskinn som gir store temperaturforskjeller mellom dag og natt. Disse forholdene gir lave, men konsentrerte, avlinger. Jordsmonnet preges av ulik granitt, skifer og kvarts i bunnen, med et tynt lag tørr jord på toppen. For hvitvin dominerer Rabigato-druen, mens rødvinene hovedsakelig består av Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão og Tinto Roriz. Vinstokkene er mellom 10 og 40 år gamle, og det dyrkes utelukkende lokale druesorter som er plantet om hverandre for å gi størst mulig avling. De tenker langsiktig og har stort fokus på bærekraft og økologiske tiltak for å bevare jorden og områdets terroir.
I dag er det vinmaker Susana Lopes og ønologen Ana Sofia Silva som viderefører vinproduksjonen under ledelse av vinmaker Luis Seabra – fortsatt med minimal intervensjon. Druene høstes for hånd og sorteres manuelt. Kun naturlig gjær brukes til fermenteringen, og for noen av rødvinene benyttes den tradisjonelle metoden der druene fottråkkes i granitttrau (lagares), noe som krever lengre fatlagring.
Druene i ukens vin stammer fra syv ulike parseller med en snittalder på 30 år. De høstes for hånd i 20 kg kasser og får 12 timer i kjølerom på 10 ºC før de skånsomt presses. Kun naturlig gjær brukes, og fermenteringen skjer i 600-liters østerrikske og franske eikefat (40 %), mens resten fermenteres i sementtanker (60 %). Under modningsprosessen blir ikke vinen rørt for å bevare druenes naturlige karakter. Vinen modnes i ni måneder på franske eikefat.