Jeg føler ikke det er riktig å dra frem tradisjonen med ølbrygging og juleøl uten å vie litt tid til mjøden. Det er veldig mye godt å velge mellom, men denne gangen blir det mer julete mjød som kan være et alternativ til det som vanligvis blir med hjem.
Navn: Høytid BA fra Mjøderiet
Alkohol: 12%
Varenummer & Utvalg: 18694301 i Tilleggsutvalget til 369,40
Glass: Riedel Performance Champagne
Temperatur: 6-10
Passer til: Tips etter notatet
👀 Mørk gullgul og lett perlende med noe skum
👃🏻 Honning, hylleblomst, sitrus med sitron, urter og noe spor fra lagringen på hvitvinsfat
🤤 Følger nesen med hylleblomst som ligger kneppet foran honningen og det er god hjelp fra sitrus og urter som hjelper dra smaksopplevelsen i riktig retning. Sporene av fatlagringen er velintegrert og setter et delikat preg. Den er frisk, kremete og kjennes lett med rett under middels fylde og kledelig syre og lett sødme. Tørker noe og bruker god tid ut døra slik at den får en fin avslutning.
Dette er en musserende, lett vinøs, mjød lagret på hvitvinsfat. Kan for eksempel serveres som aperitiff og være et alternativ til champagne.
Navn: Glød fra Mjøderiet
Alkohol: 12%
Varenummer & Utvalg: 16469901 i Tilleggsutvalget til 319,40
Glass: gammelt keramikk krus
Temperatur: 50-60 (skal varmes opp)
Passer til: Tips etter notatet
👀 Halvklar rødbrun
👃🏻 Honning, skogsbær, julekrydder, lett rødvinspreg.
🤤 Honning, skogsbær og julekrydder dominerer. Rødvinen er rett bak og setter et fint preg på hele smaksopplevelsen. Alle elementene samarbeider og gir forventet julefølelse. Kjennes myk, med middels fylde, og kledelig syre og god sødme. Avslutningen er middels lang og velsmakende.
Server som alternativ til gløgg. For eksempel som aperitiff. Eller kanskje til ostefatet eller riskremen.
Navn: Cherry Xmas fra Mjøderiet
Alkohol: 13%
Varenummer & Utvalg: 18692904 i Tilleggsutvalget til 209,50.
Glass: Gabriel-Glas Standart
Temperatur: 16-20
Passer til: Tips etter notatet
👀 Uklar rødbrun
👃🏻 Lett floral honning, kirsebær og kanel. Deilig intens og konsentrert.
🤤 Herlig duo med honningen og kirsebærene som velter frem og elegant smelter sammen. Som på nesen er kanel på plass, også her i kledelig dose, som bidrar til å gjøre opplevelsen ekstra julete. Kjennes stor og fyldig med flott konsentrasjon og jeg synes det merkes bittelitt skallbitt inni der. Den har godt med sødme, uten at det blir for mye, og som står pent opp mot passende dose syre. Avslutningen er lang, velsmakende, og holder smakspakken gående hele veien.
Dette er en mjød uten tilsatt vann og inneholder bare kirsebærsaft, honning, gjær og kanel. Nyt gjerne alene men jeg vil sterkt anbefale å prøve sammen med riskremen. Skulle ha testet med mørk sjokolade også.
Litt informasjon for de nysgjerrige 🤓
Mjødens historie sies å strekke seg mer enn 20000 år tilbake i tid og antas å være verdens eldste alkoholholdige drikke. Den ble til ved en tilfeldighet i Afrika når monsunregnet fylte uthulede trestammer hvor de lagret bikuber, den naturlige gjæringsprosessen startet, og resultatet var en tyktflytende alkoholdig "suppe".
Mjød var generelt godt utbredt i Nord og Øst-Europa før jordbruket førte til økt produksjon av øl og vin. Inkludert her til lands frem til middelalderen. Men, siden organisert birøkting bare strekker seg tilbake til siste del av 1700-tallet var mjød den gang å anse som luksusdrikke og både mjød og honning ble hentet via handel eller plyndring.
Siden den gang falt interessen mer og mer. Heldigvis har interessen for den eldgamle drikken fått en skikkelig oppsving de siste par tiårene. Mye takket være den økte interessen for håndtverksøl, internett som har gjort det lettere å finne informasjon om hvordan lage selv og enklere tilgang til skikkelig råvarer.
En av de som holder tradisjonen i live er altså Mjøderiet som holder til utenfor Bergen og ble i 2016 landets første kommersielle mjøderi. De ønsker sette fokus på den gamle gudedrikken og få den mer frem i bevisstheten til folket med mottoet "mjød til folket".