Smaksnotater

Edel Klassisk Hardanger Sider 2023

Navn: Edel Klassisk Hardanger Sider 2023
Alkohol: 6,5%
Varenummer & Utvalg: 3602001 i Testutvalg til 186,10
Sukker & Syre: 17,4 G/L & 6,3 G/L
Glass: Gabriel-Glas Standart
Temperatur: 6-8
Passer til: Tips etter notatet

👀 Gyllen, klar, strågul

👃🏻Herlig friske epler som dominerer. Streif av sitrus og blomster og er noe krydderier der bak i horisonten. Synes også den kan gi tanker retning lys honning etter litt utforskning.

🤤 Følger på med friske epler som står tydelig sentralt sammen med pen syre helt fra startstreken. Ligger noe sitrus bakom som kjennes kledelig og etterhvert som den får jobbet smyger det seg frem ørlite krydderier som blir med resten av veien. Den kjennes ren, lett og juicy med kremete, myk, karbonering og kledelig konsentrasjon og nær middels fylde. Syren kjennes dempet og balanseres elegant mot lett sødme. Avslutningen er middels lang og lett tørr med vedvarende, deilig, smak.

Her er det masse kvalitet som kan nytes alene i sofakroken eller serveres som aperitiff eller til sjømat som feks hvit fisk eller laks. Jeg får sommerfølelsen så tenker den må testes i varmere vær også ... for science 🥂

Litt informasjon for de nysgjerrige 🤓

Siderhuset Åkre Gård, fra Hardanger, har vært i familien i 10 generasjoner og alle eplene gror på gården slik at kvaliteten sikres. De bruker både klassiske Hardanger epler og siderepler (også kjent som villepler). Siderepler kan sammenlignes med vindruer med at de ikke nødvendigvis er spiselige men ideelle til bruk i sider siden de løfter både aroma og smak.

Boblene er skapt ved bruk av Charmat-metoden som ble oppfunnet og patentert i 1895 av italienske Federico Martinotti, en vinmaker fra Asti, og forbedret i 1907 av franskmannen Eugène Charmat som patenterte prosessen under sitt navn. Derfor er metoden også kjent som Martinotti-metoden i Italia, oppkalt etter dens opprinnelige oppfinner. Charmat-metoden begynner, som den tradisjonelle, med produksjonen av en flat basevin som blandes med en viss mengde sukker og gjær og deretter plasseres i en stor trykksatt ståltank. Annengangsfermenteringen skjer dermed under trykk i den lukkede tanken, fremfor på individuelle flasker, og gjør det mulig å produsere vin i større volum og til en lavere pris.

480589066_9771777019508775_388488534089495894_n.jpg